De BESTE prepaid simkaart provider van 2016!

Op zoek naar de allerbeste prepaid simkaart provider van dit moment? In dit blogartikel leggen we onafhankelijk uit welke prepaid simkaart provider de beste is van dit moment. – GoedkopePrepaidSimkaart.nl

Wat is de beste prepaid simkaart provider van 2016? Het antwoord vind je hier!:

Provider Belkosten SMS Mobiel internet  Netwerk Klanttevredenheid Totaal cijfer
Simyo 9 8 8 8 8,4 8,3
Vodafone 7,5 7 8,5 7 7,9 7,6
KPN 6 7 7 8 8 7,2
Tele2 5 7 6 7,5 7,9 6,7
Telfort 5 9 7 8 7,9 7,4
Ortel 4 9 9 8 7,9** 7,6

Zoals blijkt in bovenstaande tabel komt Simyo met het hoge cijfer van 8,3 als beste uit de test.

De top 6 prepaid providers:

 1. Goedkope prepaid simkaart bij SimyoSimyo:
  Bij Simyo betaal je 10 cent voor een belminuut en 10 cent voor het versturen van een sms’je. Voor mobiel internet betaal je 15 cent per MB en zijn er slimme internetbundels om de kosten zo laag mogelijk te houden. Naast de lage kosten maak je gebruik van het betrouwbare KPN netwerk en ook de klanttevredenheid scoort volgens de Consumentenbond een dikke 8,4.
  De beste prepaid simkaart provider van dit moment is dan ook Simyo met een totale score van 8,3.
 2. Vodafone prepaid simkaartVodafone:
  Op de tweede plaats volgt Vodafone met een ruime voldoende, namelijk een mooie 7,6. Voor een belminuut betaal je 20 cent en voor een sms 14 cent. Hiernaast is het gebruik van mobiel internet niet duur, met 15 cent per MB en slimme internetbundels kun je ook hier de kosten laag houden.
  Vodafone komt in totaal op een mooi cijfer, een 7,6.
 3. Ortel prepaid simkaartOrtel:
  Ortel is met een podiumplaats misschien wel de verrassing van de lijst met de 6 beste prepaid simkaart providers. Ortel scoort als enige niet goed op de belkosten. Zo rekenen zij een starttarief terwijl de andere 5 dit niet doen. Op het bellen na scoort Ortel erg goed. Ze maken gebruik van het betrouwbare KPN netwerk en rekenen voor een sms’je maar 8 cent. Ook mobiel internet is erg goedkoop met 8 cent per MB of met een slimme internetbundel.
  Ortel komt net als Vodafone op het mooie cijfer 7,6 uit. Ortel is na Vodafone geplaatst doordat ze nog een starttarief rekenen voor het bellen naar vaste en mobiele telefoonnummers.
 4. telfort-logoTelfort:
  Telfort valt net buiten het podium met een totaal cijfer van 7,4 scoort het echter zeker niet slecht. Ook Telfort verliest de strijd met Simyo en Vodafone op het gebied van de belkosten. Telfort rekent 36 cent voor een belminuut en voor het versturen van een sms 8 cent. Voor mobiel internet rekent de provider 25 cent per MB en geeft het goede mogelijkheden voor slim mobiel internetten. Met goede internetbundels.
  Al met al komt Telfort dus op het cijfer: 7,4.
 5. KPN prepaid simkaartKPN: 
  KPN, het grootste telecombedrijf van Nederland komt er in dit overzicht niet heel goed vanaf met een 5e plek. Dit komt grotendeels doordat de provider zich veel richt op kwaliteit en nooit de goedkoopste is geweest. Voor mobiel bellen rekent de provider 30 cent per minuut, dit is drie keer zoveel als de nummer 1, Simyo. Voor een SMS rekent KPN 16 cent en voor een MB 25 cent. Net als de andere providers zijn er diverse internetbundels beschikbaar.
  Al met al komt KPN toch op een ruime voldoende, een 7,2.
 6. Tele2 LogoTele2:
  Tele2, de lantaarndrager van deze lijst komt als enige op een cijfer onder de 7. Met een 6,7 valt deze provider in onze ogen, en dus vooral qua prijs, een beetje tegen. Voor een minuut bellen betaal je bij Tele2 35 cent, een sms versturen kost 15 cent. De slag wordt vooral verloren door de erg hoge prijs voor één MB internet, namelijk €2,50. Het verbaasde ons dan ook zeer dat er wel mogelijkheden zijn voor slimme internetbundels. Bijvoorbeeld eentje die al te koop is voor €1,-.
  Tele2 komt op een totale score uit van 6,7.

In dit overzicht is erg sterk gekeken naar de prijs, de kosten die een mobiele telefoongebruiker heeft als er gebruik wordt gemaakt van prepaid. De laagste prijs is per categorie beloond door een goed cijfer. De kwaliteit van de providers is in acht genomen door te kijken naar de kwaliteit van het netwerk en de klanttevredenheid. De klanttevredenheid is dit jaar uitgevoerd door de Consumentenbond en hebben we in dit artikel gebruikt.

In de bovenstaande tabel zijn de cijfers te vinden waarop de verschillende prepaid simkaart providers scoren volgens GoedkopePrepaidSimkaart.nl. Deze cijfers zijn gegeven op een schaal van 1 tot 10. Hierbij is rekening gehouden met de volgende aspecten:

 1. Belkosten; gekeken naar de belkosten per minuut en starttarief;
 2. Sms: gekeken naar de kosten van een sms;
 3. Mobiel internet: gekeken naar de kosten per MB en de mogelijkheden en prijzen van het afsluiten van een bundel voor mobiel internet;
 4. Kwaliteit van het mobiele netwerk;
 5. Klanttevredenheid: gekeken naar de kwaliteit van het bellen en sms’en, % storingen van het bellen, % storingen van het sms’en, de kwaliteit van het mobiele internet, % storingen van het mobiele internet, algemene tevredenheid van de provider en het % administratieve problemen;

Simkaarten vergelijken**Voor de klanttevredenheid van Ortel hebben we de laagste klanttevredenheid genomen, omdat de consumentenbond deze provider niet heeft meegenomen in zijn klanttevredenheidsonderzoek.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het gehele artikel dan kun je hieronder onze bevindingen en vergelijkingen vinden. Hier staat uitgelegd hoe we tot bovenstaande conclusie zijn gekomen!

Een inhoudsopgave van dit artikel, wel zo overzichtelijk:

 • De prijsverschillen tussen het mobiel bellen via prepaid;
 • De prijsverschillen tussen sms’en via prepaid;
 • Prepaid mobiel internet, de verschillen;
 • Betrouwbaarheid van de verschillende netwerken;
 • Conclusie: Welke provider is het beste als het gaat om een prepaid simkaart?
 • Meer informatie over prepaid en prepaid simkaarten:
  • Wat houdt ‘prepaid’ nu eigenlijk in?;
  • Wat zijn de voordelen van een prepaid simkaart (ten opzichte van een sim only of normaal telefoonabonnement)?;

We kunnen dan ook wel concluderen: “Prepaid is zeker niet ouderwets!”. Sterker nog, misschien is prepaid wel weer de toekomst!

Categorie 1: De prijs van mobiel bellen met een prepaid simkaart;

Prepaid bellen kan zeker niet meer worden omschreven als duur. Bij de goedkoopste prepaid simkaart betaal je voor 10 cent per minuut naar ieder vast en ieder mobiel telefoonnummer in Nederland. Simyo staat dan ook fier op nummer 1 in deze categorie. Het mooie van Simyo is dat zij net als de gehele top 5 geen starttarief hebben. De meter begint als het ware te lopen na de eerste belminuut. Voor 10 seconden bellen betaal je dus 10 cent. Hetzelfde geldt voor een telefoongesprek van 59 seconden. Na de 60e seconde ga je per seconde betalen. Wel zo eerlijk!

Na Simyo komt Vodafone met 20 cent per minuut. Dit verschil is natuurlijk al echt aardig groot, je betaalt namelijk twee keer zo veel. Zeker omdat de meeste telefoongesprekken binnen de minuut worden afgerond.

Na Vodafone komen er drie die redelijk bij elkaar in de buurt liggen, namelijk KPN met 30 cent, Tele2 met 35 cent en Telfort met 36 cent per minuut.

Tot slot komt op de 6e plaats Ortel. De provider die zich vooral richt op ‘bellen naar het buitenland’ komt voor het bellen naar vaste telefoonnummers nog goed uit de bus met 15 cent per minuut, zou je denken. Echter, hanteert Ortel een starttarief van 29 cent. Een gesprek van een halve minuut kost dus bij Ortel naar mobiel geen 15 cent, maar 44 cent. Iets wat vergeleken met Simyo zo’n 440% hoger is.

 1. Simyo: 10 cent per minuut – Starttarief: Eerste minuut.
  Ons cijfer: 9
 2. Vodafone: 20 cent per minuut – Starttarief: Eerste minuut.
  Ons cijfer: 7,5
 3. KPN: 30 cent per minuut – Starttarief: Eerste minuut. 
  Ons cijfer: 6
 4. Tele2: 35 cent per minuut – Starttarief: Eerste minuut. 
  Ons cijfer: 5
 5. Telfort: 36 cent per minuut – Starttarief: Eerste minuut. 
  Ons cijfer: 5
 6. Ortel: 15 cent – 25 cent voor een mobiel telefoonnummer Starttarief: €0,29.
  Ons cijfer: 4

Afrekenen per seconde:

Bij bovenstaande providers worden alle gesprekken afgerekend per seconde. Bij diverse andere prijsvechters of andere prepaid simkaarten rekenen de providers per minuut. Let hier altijd goed op. Een telefoongesprek van 1 minuut en 1 seconde kost bij deze providers namelijk 2 minuten.

Categorie 2: De prijs van sms’en met een prepaid simkaart;

Omtrent de prijs van het versturen van sms’jes valt weinig te discussiëren. De goedkoopste provider is hierin simpelweg de beste. Daarom krijgen Ortel en Telfort van ons het cijfer 9. Zij rekenen maar 8 cent voor het versturen van een sms bericht. Hierna volgt Simyo met een 8, deze provider rekent voor een sms’je even veel als voor een minuut bellen. Tot slot volgen Vodafone, Tele2 en KPN met het cijfer 7. Zij rekenen 14,15 en 16 cent.

Ondanks dat er qua prijs kleine verschillen zijn tussen de providers is het belangrijk dat mocht je veel sms’en goed kijkt naar de onderstaande prijzen. Als KPN je provider is betaal je namelijk precies twee keer zoveel als bij de providers Ortel en Telfort.

 1. Ortel: 8 cent
  Ons cijfer: 9
 2. Telfort: 8 cent
  Ons cijfer: 9
 3. Simyo: 10 cent
  Ons cijfer: 8
 4. Vodafone: 14 cent
  Ons cijfer: 7
 5. Tele2: 15 cent
  Ons cijfer: 7
 6. KPN: 16 cent
  Ons cijfer: 7

Categorie 3: De prijs van mobiel internet met een prepaid simkaart;

Mobiel internetten via een prepaid simkaarten. In Nederland is nog lang niet iedereen op de hoogte van het feit dat het mogelijk is om mobiel te internetten met prepaid en zeker niet iedereen weet dat het ook nog redelijk goedkoop is. De prijzen van het mobiele internet gebruik per MB, op de prepaid manier, lopen nog wel veel uiteen. Maar als je slim je internetbundels aanschaft is het, ongeacht je provider, mogelijk om goedkoop gebruik te maken van het mobiele internet.

Ortel komt volgens ons als beste uit de test omtrent hun prijs voor mobiel internetten met een prepaid kaart. Ze rekenen 8 cent per MB en hebben diverse internetbundels waarmee je van te voren mobiel internet kan afkopen. Bijvoorbeeld een bundel van €2,50 waarmee je een gehele week gebruik kan maken van mobiel internet, met een maximaal gebruik van 50 MB. Hierdoor krijgt deze provider voor dit onderdeel van ons een 9.

Vodafone volgt op een mooie tweede plaats. Voor één MB betaal je hier 15 cent, een stuk meer dan bij Ortel. Maar ook bij Vodafone is het mogelijk om slimme internetbundels aan te schaffen. Bij Vodafone zijn ze niet zuinig met het aantal MB’s die je voor een laag bedrag kunt afkopen. Vodafone scoort dan ook een mooie 8,5.

Simyo volgt Vodafone bijna op de voet, met 15 cent per MB betaal je hier per MB evenveel. De internetbundels die Simyo aanbiedt zijn erg flexibel, je kunt deze namelijk per dag aanpassen. Simyo staat niet boven Vodafone, omdat je hier net iets minder aantal MB’s ontvangt voor hetzelfde geld bij Vodafone. Hierom scoort Vodafone een 8,5 en Simyo een nette 8.

Na de duidelijke top 3 op het mobiel internet gebied voor de prepaid sim volgt op een gedeelde 4e plaats KPN en Telfort. Deze providers rekenen eigenlijk hetzelfde voor mobiel internet. 25 cent per MB en er zijn diverse handige internetbundels waarmee je ervoor kunt zorgen dat je niet teveel betaalt voor mobiel internet.

Tot slot komt Tele2 op de 6e plaats. Voor een enkele MB rekenen zij namelijk nog steeds €2,50. Erg achterhaald, want dit zijn prijzen die jaren geleden normaal waren maar tegenwoordig echt niet meer kunnen. Het kromme is dat de provider wel slimme prepaid internetbundels kan aanbieden. Zo heeft Tele2 een bundel voor €1,- waarmee je voor een dag 20 MB kan downloaden via het mobiele netwerk. Mocht je echter geen bundel hebben dan betaal je de volle pond. Je zal dus bij deze provider altijd erg scherp moeten zijn als je mobiel internet gebruikt. Niet zo prettig, en hierom krijgt de Tele2 een matige 6. Dit cijfer haalt net een voldoende doordat ze het wel mogelijk maken prepaid bundels aan te schaffen. Maar let dus op, zorg dat als je mobiel internet via Tele2, dat je van te voren altijd een internetbundel aanschaft.

 1. Ortel: 8 cent per MB of €2,50 per week mobiel internet (50MB);
  Ons cijfer: 9
 2. Vodafone: 15 cent per MB of €1,- per dag mobiel internet (100MB);
  Ons cijfer: 8,5
 3. Simyo: 15 cent per MB of €1,- per dag mobiel internet (20MB);
  Ons cijfer: 8
 4. KPN: 25 cent per MB of €1,- per dag mobiel internet (100MB);
  Ons cijfer: 7
 5. Telfort: 25 cent per MB of €2,50 per maand mobiel internet (50MB);
  Ons cijfer: 7
 6. Tele2: €2,50 (250 cent) per MB €1,- per dag mobiel internet (20MB).
  Ons cijfer: 6

Categorie 4: Betrouwbaarheid van de verschillende netwerken;

Betrouwbaarheid van een netwerk is erg belangrijk, als mobiele telefooneigenaar wil je natuurlijk overal waar je bent goed bereik hebben. Dit geldt zowel voor de mogelijkheid om te bellen als een goed bereik voor mobiel internet, en dan het liefst 4G.

Door tevredenheid van klanten, aantal storingen per netwerk en eigen onderzoek komen wij tot de conclusie dat de providers die het KPN netwerk gebruiken bovenaan staan. Hierdoor krijgt KPN, Simyo, Ortel en Telfort een mooie 8. Hierna volgt het mobiele netwerk van T-Mobile, hierdoor krijgt Tele2 een 7,5. Tot slot komt het netwerk van Vodafone, het netwerk dat net iets minder bereik heeft dan T-Mobile en hierdoor uitkomt op een 7.

 1. KPN maakt gebruik van het netwerk van KPN
  Ons cijfer: 8
 2. Simyo maakt gebruik van het netwerk van KPN
  Ons cijfer: 8
 3. Ortel maakt gebruik van het netwerk van KPN
  Ons cijfer: 8
 4. Telfort maakt gebruik van het netwerk van KPN
  Ons cijfer: 8
 5. Tele2 maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile
  Ons cijfer: 7,5
 6. Vodafone maakt gebruik van het netwerk van Vodafone
  Ons cijfer: 7

Categorie 5: Klanttevredenheid providers;

Uitslagconsumentenbondprovidermonitor-juli2015

Bovenstaand onderzoek is uitgevoerd door de Consumentenbond. Hun onderzoek is hier te lezen.

Doordat de Consumentenbond een grondig onderzoek doet naar de klanttevredenheid en overige kwaliteiten van de mobiele providers hebben we deze resultaten meegenomen in onze meting voor ‘beste prepaid simkaart provider’.

Conclusie: Welke provider is het beste als het gaat om een prepaid simkaart?

Om niet alle lezers te verplichten om het gehele artikel te lezen staat de conclusie / samenvatting van dit artikel bovenaan.

Bellen naar het buitenland:

In deze vergelijking hebben we het bellen naar het buitenland buiten beschouwing gelaten. Dit komt doordat de verschillende providers verschillende prijzen rekenen voor de verschillende landen. Bellen naar het buitenland is hierdoor een hele andere categorie. Dit vergelijken we natuurlijk wel graag voor je. Mocht je meer willen weten over hoe goedkoop te bellen naar het buitenland dan kun je op deze pagina meer informatie vinden: Bellen naar het buitenland.

Vragen en/of opmerkingen? Neem gerust contact op met info(A)goedkopeprepaidsimkaart.nl.

Prepaid bellen, sms’en en mobiel internetten? Wat houdt dat in en wat zijn de voordelen van het gebruiken van een prepaid simkaart?

Voor de mobiele telefoongebruikers met bovenstaande vragen hieronder nog iets meer informatie over wat prepaid en een prepaid simkaart nu eigenlijk inhoudt.

Wat houdt ‘prepaid’ nu eigenlijk in?

In Nederland hebben de meeste mobiele telefoongebruikers een mobiel telefoonabonnement. Hierdoor zou het zomaar dat je nog niet helemaal duidelijk voor ogen hebt wat prepaid is.

De definitie volgens het woordenboek:
Prepaid is de benaming die wordt gegeven aan diensten die verleend worden waarvoor reeds een vooruit bedrag betaald is.”

Deze definitie laat al redelijk zien wat prepaid is. Voor een prepaid simkaart betekent dit simpelweg dat je vooraf je gebruik gaat maken van het mobiele netwerk ervoor moet zorgen dat er geld op je ‘prepaid kaart’ staat. Het geld wat er op je simkaart staat kun je hierna gebruiken om mobiel te bellen, te sms’en en mobiel te internetten.

Een vraag die we regelmatig krijgen is: “Is een prepaid simkaart niet wat ouderwets? Ik kan ook gewoon een mobiel telefoonabonnement aanschaffen!”.

In onze mening is prepaid verre van ouderwets, het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van een abonnement.

Wat zijn de voordelen van een prepaid simkaart (ten opzichte van een sim only of normaal telefoonabonnement)?;

Het nummer 1 voordeel van een prepaid simkaart is het feit dat je heel gemakkelijk je kosten in de gaten kunt houden. Doordat je van te voren beltegoed op je simkaart moet zetten geef je jezelf eigenlijk een soort van budget. Met dit budget kun je namelijk bellen, sms’en en mobiel internetten. Door van te voren beltegoed op een simkaart te zetten is het direct duidelijk hoe veel geld je van plan bent uit te geven. Tevens geeft dit een limiet aan. Het is namelijk niet mogelijk om over dit limiet heen te gaan zonder opnieuw op te waarderen. Met een mobiel telefoonabonnement werkt dit volledig anders. Met een abonnement koop je van te voren ook een aantal belminuten in, maar hiermee ben je niet gebonden aan een bepaald budget. Dit betekent dat als je je eigen mobiele telefoongebruik niet in de gaten hebt gehouden kun je aan het eind van de maand voor verrassingen komen te staan. Dit is met een prepaid simkaart niet mogelijk.

Naast de controle op je uitgaven is een tweede voordeel simpelweg dat je voor €5,- al een nieuwe prepaid simkaart kan aanschaffen. Op deze simkaarten staat een bedrag dat direct gebruikt kan worden om te bellen. Voor het eerste gebruik is het dan ook niet nodig om het beltegoed op te waarderen.

Overige voordelen van prepaid simkaarten zijn: overal verkrijgbaar, opwaarderen is erg gemakkelijk en de beste Nederlandse netwerken bieden prepaid simkaarten aan.